Werkt dit dan echt..?

De wetenschappelijke onderbouwing voor het 12-weekse oefenprogramma kan worden gebaseerd op meerdere goed onderzochte principes uit de psychologie en communicatiewetenschappen. Hier zijn enkele kernpunten waarop het programma gestoeld is:

 

1. Gedragsverandering door herhaling (Behavioral Change Theory)

•Onderzoek toont aan dat gedragsverandering en het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals effectieve communicatie, vaak het beste plaatsvinden door herhaling over langere periodes. Dit principe komt uit de gedragswetenschappen, waaruit blijkt dat het regelmatig herhalen van een taak gedurende een langere periode zorgt voor het beter verankeren van de vaardigheid .

•Korte, intensieve cursussen missen deze herhaling en leunen vaak op passieve kennisopname, wat leidt tot een beperkt effect op de lange termijn. Het 12-weekse programma biedt daarentegen dagelijkse herhaling en stapsgewijze groei.

 

2. Self-Directed Learning

•Zelfgestuurd leren, waarbij de deelnemer verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leerproces, is wetenschappelijk bewezen als een effectieve leermethode. Deelnemers behouden meer kennis en passen vaardigheden beter toe als ze zelf kunnen bepalen wanneer en hoe ze leren . Het programma is volledig zelfstandig uit te voeren, wat zelfgestuurd leren stimuleert en de betrokkenheid van de deelnemer vergroot.

 

3. Distributed Practice (Gespreid leren)

Gespreid leren, waarbij informatie of vaardigheden over een langere periode worden geleerd in plaats van in korte tijd, leidt tot betere lange-termijnretentie. Dit fenomeen is uitgebreid bestudeerd in de cognitieve psychologie en wordt vaak “de spacing effect” genoemd . Het dagelijks oefenen over een periode van 12 weken past dit principe perfect toe, in tegenstelling tot snelle, intensieve cursussen.

 

4. Reflectieve oefeningen

•Reflectieve schrijfopdrachten, zoals die in het programma zijn opgenomen, zijn wetenschappelijk onderbouwd door de cognitieve reflectietheorie. Reflectie bevordert diepere verwerking van informatie, waardoor mensen nieuwe inzichten beter integreren in hun dagelijks gedrag . Door wekelijks te reflecteren op je eigen ervaringen, versterk je de toepassing van de geleerde communicatieve vaardigheden.

 

5. Effectieve communicatie en luistervaardigheden

•De nadruk op luisteren, vragen stellen en aannames controleren sluit aan bij bekende onderzoeken over actief luisteren en empathische communicatie. Studies tonen aan dat het actief luisteren naar de ander en bewust zijn van je eigen aannames leidt tot minder misverstanden en betere samenwerking  . Deze vaardigheden vormen een belangrijk onderdeel van de Praat Wijzer en zijn de sleutel tot effectievere interacties.

We noemen het ook wel; ‘de complexiteit van de eenvoud’. Wat je moet oefenen is niet zo ingewikkeld. Je moet het alleen wel oefenen… langdurig.

 

BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Voeg een reactie toe
 
© 2024 SocialFactory - Powered by Maatos