We merken allemaal de veranderingen in de zorg; er wordt meer van de mensen zelf verwacht, er wordt meer van de mantelzorgers verwacht. Steeds meer wordt er aangestuurd op zelfstandigheid, het zelfherstellend vermogen en de acceptatie dat met het leven ook fysieke en emotionele uitdagingen horen. De mens zelf in regie dus, een ontwikkeling met potentie. Vanuit deze veranderingen is er vervolgens een andere manier van denken langzaam aan het ontstaan, een nieuwe ‘visie op zorg’.

Er zijn tal van zorgberoepen die zorg leveren vanuit het gedachtengoed van de psychosomatiek en die dezelfde behandelmethoden toepassen. Deze versnippering maakt het werkveld onduidelijk voor artsen, verzekeraars, overheid en patiënten.

Voor het creëren van overzicht en draagvlak is het juist van groot belang om samenwerking te bevorderen tussen de verschillende beroepsgroepen.

Complexiteit van gezond gedrag verder gaat, dan alleen het bewegend functioneren. De uitdagingen die we in Nederland de aankomende decennia krijgen en waar de nieuwe visie van gezondheid van Huber op inzet, is hierop gericht. Juist omdat de psychosomatiek voor een groot gedeelte al vanuit deze visie werkt zijn er partners nodig die er ook zo over denken.

Omdat in de nabije toekomst juist behoefte is aan professionals die écht gezond gedrag als speerpunt hebben, vanuit een lichamelijke en psychische achtergrond. Niet alleen de co- morbiditeit, maar juist de complexiteit bepaalt welke competenties de therapeut nodig heeft. Van ‘dat kan ik ook wel’, naar ‘dat kan ik goed en dat doe ik niet’.

Wat betekent dit voor de praktijk?
Je verlaat hiermee misschien wel het primaire domein van jou als therapeut en ga je kijken naar wat de toekomstige zorgvrager nodig heeft en hoe je de zorg hierom heen ontwikkelt. Niet vanuit een bestaand BCP, maar vanuit competenties die nodig zijn om de desbetreffende complexiteit aan te kunnen. Juist omdat de kaders worden losgelaten, betreft het niet meer een beroep, waarvan het voortbestaan moet worden bevochten, maar kan er vanuit alle vrijheid, gekeken worden naar wat er nodig is, wat helpt de cliënt?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA Image

Reload Image

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.